KARAR

Citigroup Inc. v. KENAN AVCI

Dava Numarası: FA1511001650101

 

TARAFLAR

Şikayet Eden Citigroup Inc. (“Şikayet Eden”), Brian J. Winterfeldt of Mayer Brown LLP, District of Columbia, A.B.D. tarafından temsil edilmekte. 

Şikayet Edilen KENAN AVCI (“Şikayet Edilen”), Türkiye.

 

SİCİL VE UZLAŞMAZLIĞA KONU ALAN AD(LAR)I

Uyuşmazlığa konu alan ad(lar)ı FBS Inc. siciline kayıtlı <citibank.science> ve <citibank.red> alan adlarıdır.

 

HEYET

Aşağıdaki imza sahibi, bağımsız ve tarafsız olarak hareket ettiğini ve bilgisi dahilinde işbu kovuşturmada Heyet Üyesi olarak görev yapması konusunda bilenen bir aykırılığı olmadığını onaylar.

 

Heyet Üyesi sıfatıyla Ceylin Beyli.

 

USUL GEÇMİŞİ

Şikayet Eden, 30 Kasım 2015 tarihinde Forum'a elektronik olarak bir Şikayet başvurusu sunmuş; Forum 30 Kasım 2015 tarihinde ödemeyi almıştır.

 

4 Aralık 2015 tarihinde FBS Inc. <citibank.science> ve <citibank.red> alan adlarının FBS Inc. sicilinde kayıtlı olduğunu ve bu adın halihazırda Şikayet Edilen’in adına kayıtlı olduğunu, Forum‘a gönderdiği e-posta ile teyit etmiştir.  FBS Inc. Şikayet Edilen’in FBS Inc. kayıt sözleşmesi ile bağlı olduğunu ve o sözleşme ile, üçüncü şahıslarca iddia edilen alan adı uyuşmazlıklarının ICANN’nin Alan Adı Uyuşmazlık Çözümü Yeknesak Politikası (“Politika”) uyarınca çözülmesini kabul ettiğini doğrulamıştır.

 

4 Aralık 2015 tarihinde Forum kayıt sözleşmesinin Türkçe olması sebebiyle Şikayet Eden’e Uyarma Bildirisi göndererek, Şikayet başvurusunun ya Türkçe olarak yeniden düzenlenmesini ya da kovuşturmaya neden İngilizce olarak devam edilmesini gerektiğinin açıklanmasını talep etmiştir. Şikayet Eden, 4 Aralık 2015 tarihinde Forum'a Şikayet başvurusunu hem İngilizce hem de Türkçe olarak düzenleyerek yeniden sunmuş, ayrıca Şikayet dilekçesinde kovuşturmaya İngilizce devam edilmesi talebini açıklayarak iletmiştir.

 

10 Aralık tarihinde Forum Şikayet başvurusunu ve tüm Eklerini, Şikayet Edilen’in Şikayet’e bir Cevap Layihası sunabileceği son tarih olarak 30 Aralık 2015 tarihini gösteren Türkçe bir Şikayet İhbarnamesi ile birlikte, Şikayet Edilen’in kaydında teknik, idari ve faturalama bağlantıları olarak sıralanan tüm kişi ve kuruluşlar ile postmaster@citibank.science, postmaster@citibank.red adreslerine e-posta ile tebliğ etmiştir. Ayrıca, 10 Aralık 2015 tarihinde Şikayet Edilen’e tebligat yapılan e-posta adresleri ve Cevap Layihası için son tarihi bildiren Şikayet İhbarnamesi, Şikayet Edilen’e posta ve faks ile, Şikayet Edilen’in kaydında teknik, idari ve faturalama bağlantıları olarak sıralanan diğer tüm kişi ve kuruluşlara da iletilmiştir.

 

Şikayet Edilen’den herhangi bir cevap dilekçesi alınmaması üzerine, Forum taraflara bir Şikayet Edilen Gıyap Tebligatı iletmiştir.

 

5 Ocak 2016 tarihinde, Şikayet Eden’in uyuşmazlığın tek üyeli bir Heyet tarafından karara bağlanması talebi uyarınca, Forum Ceylin Beyli’yi Heyet Üyesi olarak atamıştır.

 

Yazışma kayıtlarının incelenmesinin ardından, İdari Heyet (“Heyet”), Forum‘un Alan Adı Uyuşmazlık Çözümü Yeknesak Politikası Kuralları ("Kurallar") 2(a) Maddesi kapsamındaki “Şikayet Edilen’e fiili tebliğde bulunulması için düşünülen mevcut vasıtaları makul şekilde kullanmak” sorumluluğunu, Kural 1 ve Kural 2’de tanımlanan Elektronik ve Yazılı Tebligatlar sunarak yerine getirdiğini tespit etmiştir. Buna göre Heyet, sunulan belgeleri esas alarak ve UDRP Politikası, UDRP Kuralları, Forum‘un Ek Kuralları ve Heyet’in uygun gördüğü tüm kurallar ve kanuni esaslara göre kararını, Şikayet Edilen’den gelecek herhangi bir cevaptan istifade etmeden verebilir.

 

MAĞDURİYETE İLİŞKİN TALEP

Şikayet Eden, alan adlarının Şikayet Edilen’den Şikayet Eden’e devredilmesini talep etmektedir.

 

TARAFLARIN İDDİALARI

A. Şikayet Eden

 Şikayet Eden aşağıdaki iddiaları sunmuştur:

·         Şikayet Eden, merkezi ABD’nin New York şehrinde bulunan çok uluslu bir Amerikan bankacılık ve mali hizmetler kuruluşudur. Şikayet Eden, 1975 yılından beri Türkiye’de de faaliyet göstermektedir.

·         Şikayet Eden’in CITIBANK markası, ticari marka / hizmet markası olarak Türkiye dahil dünya çapında birçok ülkede tescil ile korunmaktadır ve dünya çapında da tanınmakta ve bilinmektedir. Şikayet Eden’in CITIBANK markası 2015 yılında en iyi küresel bankacılık markası olarak seçilmiştir.

·         Uyuşmazlığa konu Alan Adlarının Şikayet Eden’in CITIBANK markasını tümüyle içermesi sebebiyle, karışıklık yaratacak derecede benzerliğe sahip olup, “.red” ya da “.science” gibi bir genel üst seviye alan adı uzantısının eklenmesi bu benzerliği ortadan kaldırmamaktadır.

·         Şikayet Edilen CITIBANK alan adlarını kullanma yetkisine sahip değildir. Şikayet Eden, hiçbir şekilde Şikayet Edilen’e CITIBANK markalarını kullanması için lisans ve benzeri bir izin yahut yetki vermemiştir.

·         Şikayet Edilen, Şikayet Eden’in CITIBANK markalarını içeren uyuşmazlığa konu Alan Adlarını kötü niyetle tescil ettirmiştir. Zira, Şikayet Edilen uyuşmazlığa konu Alan Adlarını tescil ettirdikten birkaç gün sonra, alan adlarının tescil ettirme maliyetin çok üstünde bir maddi karşılık ile Şikayet Eden’e satmak için pazarlık teşebbüsünde bulunmuş, Şikayet Eden’in bu teklifi reddetmesi halinde uyuşmazlığa konu Alan Adları üzerinde reklamlar kullanarak bu alan adlarını ticarileştirme tehdidinde bulunmuştur.

·         Şikayet Edilen, uyuşmazlığa konu Alan Adlarından başka Şikayet Eden’in CITIBANK markasını içeren alan adlarını da tescil ettirmiş ve pasif olarak tutmaktadır. Uyuşmazlığa konu Alan Adları Şikayet Eden’in CITIBANK markasını içermesi sebebiyle değerlidir. Şikayet Edilen bu durumun farkındadır ve hem Şikayet Eden’i hem de onun CITIBANK markasını bilerek uyuşmazlığa konu Alan Adlarını tescil ettirmiştir.

 

B. Şikayet Edilen

Şikayet Edilen, işbu kovuşturmada Cevap Layihası sunmamıştır. Şikayet Edilen,  Forum tarafından kendisine 10 Aralık 2015 tarihinde Türkçe olarak gönderilen bildirim e-posta mesajına 14 Aralık 2015 tarihinde e-posta ile yanıt vererek, hukuki terimleri anlamadığını belirtmiş, Türkçe olarak açıklama istemiştir. Ayrıca, Şikayet Edilen Forum’a gönderdiği resmi olmayan üç e-posta mesajında İngilizce bilmediğini, yazılanları anlamadığını belirtmiştir.

 

BULGULAR

Bulgulara geçmeden önce Heyet, işbu kovuşturma hakkındaki Kararın dili hakkında bir açıklama yapma ihtiyacı hissetmektedir. Her ne kadar Şikayet Eden, düzeltilmiş İngilizce Şikayet başvurusunda kovuşturmanın İngilizce yapılmasını talep etmiş ise de; Şikayet belgeleri incelendiğinde, Şikayet başvuru dilekçesinin ve Şikayet Ekleri listesinin hem İngilizce hem de Türkçe olarak Şikayet Edilen’e tebliğ edildiği anlaşılmıştır.

Her ne kadar Şikayet Edilen Forum ile yapmış olduğu resmi olmayan yazışmalarda İngilizce bilmediğini öne sürmüş olsa da; Heyet, tüm delilleri incelemiş ve Şikayet Eden’in Şikayet başvurusu ekinde sunduğu deliller doğrultusunda Şikayet Edilen’in İngilizce bildiği ya da daha olası bir şekilde, bilen biri(leri)nden yardım aldığını düşünmüştür.

Ancak, Heyet yukarıda özetlenen şekilde düşünce ve varsayımlar ile hareket edemeyeceğinden, kaldı ki taraflar arasında önyargı oluşturacak herhangi bir yanlış anlaşılmaya da mahal vermemek için, Şikayet Eden tarafından sunulan e-posta yazışmalarına ve Şikayet Edilen’in Forum’a gönderdiği cevabi e-postalara  istinaden, Şikayet Edilen’in İngilizce diline tam hakim olmadığı ve bu dili düzgün anlayarak ve kendisini iyi ifade ederek kullanamadığı sonucuna vararak, işbu Kararın Türkçe yazılmasının uygun olacağı kararını vermiştir. 

Şikayet Eden, ilk olarak 1812 yılında kurulan çok uluslu bir Amerikan bankacılık ve mali hizmetler kuruluşudur. Türkiye’de ilk kez 1975 yılında kurulmuş ve ticari bankacılık işletmesini 1998 yılında hizmete sokmuştur. Şikayet Eden’in günümüzde Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Gaziantep ve Bursa gibi Türkiye’nin büyük şehirlerinde şubeleri bulunmaktadır.

Şikayet Eden’in ABD ve Türkiye nezdinde en eskisi 1960 yılından geçerli olmak üzere “CITIBANK” markası için tescilli hakları bulunmaktadır.

Hem Şikayet Eden hem de Şikayet Eden’in CITIBANK markası, gerek Türkiye’de gerekse dünya çapında yaygın bilinirliğe sahiptir.

Şikayet Edilen, Şikayet Eden’in delil olarak sunmuş olduğu e-posta yazışmalarındaki kendi beyanına göre Citibank’a bağlı veya Citibank’a hizmet vermiş bir şirketin eski bir çalışanıdır.

Şikayet Edilen, uyuşmazlığa konu Alan Adlarını tescil ettirdikten bir gün sonra söz konusu uyuşmazlığa konu Alan Adları da dahil olmak üzere Şikayet Eden’in CITIBANK markası ve “.web.tr”; “.gen.tr”; “.tl” gibi çeşitli alan adı uzantılarını içeren 5 (beş) alan adını Şikayet Eden’e satma niyeti ile Şikayet Eden’in Türkiye’deki kuruluşuna e-posta göndermiştir.

Şikayet Eden’in, Şikayet Eden’e göndermiş olduğu ihtarname sonrasında Şikayet Edilen uyuşmazlığa konu Alan Adları dahil CITIBANK ibaresi içeren alan adlarını tescil maliyetlerinin üzerinde satma teşebbüsüne yönelik e-posta yazışmalara devam etmiş ve Şikayet Eden’in teklifini kabul etmemesi halinde söz konusu alan adlarını ticarileştirme uyarısında veya tehdidinde bulunmuştur.

Şikayet Edilen, uyuşmazlığa konu <citibank.red> ve <citibank.science> alan adlarını 09.03.2015 tarihinde tescil etmiştir.

 

TARTIŞMA

Kurallar’ın 15(a) Maddesinde Heyet’ten “bir şikayet başvurusunu Politika, işbu Kurallar ve uygun gördüğü tüm kurallar ve kanuni esaslara göre sunulan beyanlar ve belgeleri esas alarak karara bağlaması” istenir.

 

Politika’nın 4(a) Maddesinde Şikayet Eden’in bir alan adının iptal edilmesi veya devredilmesi yönünde bir hüküm alabilmesi için şu üç unsurun her birini kanıtlaması istenir:

 

(1)  Şikayet Edilen’e kayıtlı alan adının Şikayet Eden’in üzerinde hak sahibi olduğu bir ticari marka veya hizmet markası ile aynı veya karışıklığa yol açacak derecede benzer olduğu; ve

(2)  Şikayet Edilen’in alan adı üzerinde herhangi bir hak veya meşru çıkar sahibi olmadığı; ve

(3)  Alan adının kötü niyetle kaydettirilip kullanıldığı.

 

Şikayet Edilen’in Cevap Layihası sunmadığından dolayı, Heyet, işbu idari kovuşturma hakkında Kurallar’ın 5(e), 14(a) ve 15(a) Maddeleri uyarınca Şikayet Eden’in itiraz edilmeyen beyanlarına dayanarak karar verecek ve Kurallar’ın 14(b) maddesi uyarınca uygun gördüğü çıkarımlarda bulunacaktır. Kanıtlar açıkça çelişkili olmadığı sürece Heyet Şikayet’te ortaya konan tüm makul iddiaları ve çıkarımları geçerli olarak kabul etme hakkına sahiptir. Bknz. Vertical Solutions Mgmt., Inc. v. webnet-marketing, inc., FA 95095 (Nat. Arb. Forum 31 Temmuz 2000) (şikayet edilen’in cevap vermemesi şikayet iddialarında vakanın tüm kabul edilebilir çıkarımlarının geçerli olarak kabul edilmesine olanak verir); ayrıca Bknz Talk City, Inc. v. Robertson, D2000-0009 (WIPO 29 Şubat 2000) (“cevabın yokluğunda, Şikayet iddialarının hepsinin geçerli olarak kabul edilmesi uygun olur”).

 

Aynı ve/veya Karışıklığa Yol Açacak Derecede Benzer

Heyet, Şikayet Eden’in “CITIBANK” markasının gerek Dünya çapında gerekse Türkiye’de tescilli sahibi olduğuna kanaat getirmiştir.

Heyet, uyuşmazlığa konu Alan Adlarının Şikayet Eden’e ait “CITIBANK” markasını tamamen içermeleri sebebiyle Şikayet Eden'e ait marka ile aynı ve iltibas oluşturacak kadar benzer olduğu kanaatine varmıştır.

Ayrıca Heyet, uyuşmazlığa konu Alan Adlarındaki “.red” ve “.science” ibarelerinin, genel üst seviye alan adı uzantıları olmaları sebebiyle, uyuşmazlığa konu Alan Adları ile Şikayet Eden’in markaları arasındaki iltibas oluşturacak benzerliği ortadan kaldırmadığı kanaatine varmıştır. Bknz. Health Republic Insurance Company v. Gustavo Winchester, FA 1622089 (Nat. Arb. Forum July 7, 2015)

Yukarıda belirtilenler ışığında Heyet, Politika’nın 4(a)(i) no’lu maddesinde belirtilen gereklerin sağlandığını tespit etmiş ve Politika’nın söz konusu ilk şartının Şikayet Eden’in lehine gerçekleştiği kanaatine ulaşmıştır.

 

Haklar ve Meşru Çıkarlar

Politika'nın 4(a)(ii) maddesine göre Şikayet Eden, Şikayet Edilen'in uyuşmazlığa konu alan adı konusunda herhangi bir hakkı ya da meşru menfaati olmadığını ispat etmek zorundadır. Şikayet Eden’in söz konusu maddede düzenlenen unsurları ispat etmek zorunda olmakla beraber, Politika uyarınca menfi bir durumu kanıtlamanın genelde zor olduğu dikkate alınmakta ve Şikayet Eden tarafından alan adı üzerindeki hak veya meşru menfaatinin mevcut olmadığını gösteren bir durumu ileri sürülmesi halinde, ispat yükünün Şikayet Edilen’e geçtiği kabul edilmektedir. Politika madde 4(c) uyarınca, Şikayet Edilen’in alan adı üzerindeki hak ve meşru menfaatlerini ortaya koyması için birçok seçenek mevcuttur.

Şikayet Eden, Şikayet Edilen’in uyuşmazlığa konu Alan Adları üzerinde hiçbir hak ya da meşru menfaatinin bulunmadığını ileri sürmüş ve kendisinin Şikayet Eden’e CITIBANK markasını kullanmak üzere hiçbir hak ve yetki vermediğini belirtmiştir.

Heyet, uyuşmazlığa konu Alan Adlarının FBS Inc. sicil kayıtlarında “KENAN AVCI” adının tescil ettiren olarak göründüğünü tespit etmiş, ancak Şikayet Edilen’in söz konusu alan adları ile yaygın olarak tanındığına dair herhangi bir bulgu/bilgi tespit edememiştir. Nitekim Şikayet Edilen, ne Şikayet Eden ile yaptığı e-posta yazışmalarında ne de Forum’a gönderdiği mesajlarda böyle bir iddiada bulunmamış; aksine Şikayet Eden’e gönderdiği mesajlarda bu alan adları üzerinde herhangi bir hakkı bulunmadığını, “Şirketin eski çalışanı olduğunu ve emek verdiği bankanın alan adını satın almak istediğini” belirterek, bu sözleriyle ikrar etmiştir.

Heyet, gerek mevcut uyuşmazlıktaki delilleri gerekse daha önceki Heyetlerin bu konudaki kararlarını da dikkate alarak, Şikayet Edilen’in uyuşmazlığa konu Alan Adlarıyla yaygın olarak da tanınmadığı kanaatine varmıştır. Bknz. Braun Corp. v. Loney, FA 699652 (Nat. Arb. Forum July 7, 2006)

Heyet, Şikayet Edilen Cevap Lahiyası sunmadığından ve aleyhine ileri sürülen iddiaların aksini ispatlayamadığından, Şikayet Eden tarafından sunulan delillere dayanarak Şikayet Edilen’in “CITIBANK” ibaresini kullanmak için herhangi bir hak, yetki veya lisansı bulunmadığı, uyuşmazlığa konu Alan Adlarının Şikayet Edilen’in tanınmış hale geldiği bir isim ya da ticaret unvanına ilişkin olmadığı ve Şikayet Edilen’in uyuşmazlığa konu Alan Adlarını mal ve hizmetlerin iyi niyetli (bona fide) sunumunda kullanıyor olduğunun kabul edilemeyeceği kararına varmıştır. Buna göre, Politika’nın 4(a)(ii) maddesinin gerekleri yerine getirilmiş olduğundan, Heyet, Politika’nın ikinci unsuru bağlamında Şikayet Eden lehine karar vermiştir.

 

Kötü Niyetli Kayıt ve Kullanım

Şikayet Eden, uyuşmazlığa konu Alan Adlarının kötü niyetle tescil ettirildiğini öne sürmektedir. Şikayet Edilen, uyuşmazlığa konu Alan Adlarını tescil ettirmesinin hemen akabinde Şikayet Eden’e satma teklifinde bulunmuş, teklifin kabul edilmemesi halinde uyuşmazlığa konu Alan Adlarının başkalarına satılacağı uyarısı veya tehdidinde bulunmuştur.

Şikayet Eden ile Şikayet Edilen arasında gerçekleşen ve Şikayet Eden’in delil olarak sunduğu e-posta yazışmaları incelendiğinde; Şikayet Edilen’in uyuşmazlığa konu Alan Adları dahil beş adet CITIBANK ibaresi içeren alan adını tescil maliyetinin üzerinde bir bedel karşılığında Şikayet Eden’e satmak niyetinde olduğu ve bunun gerçekleşmemesi halinde söz konusu alan adlarını başkalarına satma uyarısı veya tehdidinde bulunduğu tespit edilmiştir. Heyet, alan adlarının salt satış amacıyla tescil edilmesini ve tescili takiben hemen satışa sunma girişiminde bulunulmuş olmasını, kötü niyetli olarak değerlendirmektedir. Bknz. George Weston Bakeries Inc. v. McBroom, FA 933276 (Nat. Arb. Forum Apr. 25, 2007)

Öte yandan Heyet, Şikayet Eden’in CITIBANK markasının Türkiye’de bilinen ve tanınan bir marka olduğu kanaatindedir. Bu sebeple, Şikayet Edilen’in uyuşmazlığa konu Alan Adlarını tescil ettirirken hem Şikayet Eden’den hem de onun markası CITIBANK’dan haberdar olduğu görüşündedir. Nitekim, Şikayet Edilen de Şikayet Eden’in eski bir çalışanı olduğunu aralarında yaptıkları e-posta yazışmalarında belirtmiş ve bu yazışmalar ile, gerek Şikayet Eden’den gerekse CITIBANK markalarından haberdar olduğunu ikrar etmiştir. Bu sebeple, Heyet, Şikayet Edilen’in uyuşmazlığa konu Alan Adlarını tescil ettirirken iyi niyetle hareket etmediği kanaatine varmıştır. Bknz. Univision Comm'cns Inc. v. Norte, FA 1000079 (Nat. Arb. Forum Aug. 16, 2007)     

Ayrıca Şikayet Eden, Şikayet Edilen’in uyuşmazlığa konu Alan Adlarını iyiniyetli olarak kullanmak için tescil ettirmediğini, aksine bu Alan Adlarını pasif durumda tutmakta olduğunu ve Şikayet Eden’e satma girişiminde bulunduğunu belirtmiştir.

Heyet, uyuşmazlığa konu Alan Adlarının pasif olarak elde bulundurulmasının da kötü niyet belirtisi olduğunu kabul etmektedir. Bknz. Charles Letts & Co Ltd. v. Citipublications, FA 692150 (Nat. Arb. Forum July 17, 2006) .

Son olarak, Heyet Şikayet Eden’in ek olarak sunduğu Şikayet Edilen’in uyuşmazlığa konu Alan Adlarını tescil maliyetlerinden yüksek bir bedel üzerinden Şikayet Eden’e satma teşebbüslerini, Şikayet Edilen’in uyuşmazlığa konu Alan Adlarını sadece ticarete konu etmek ve satmak amacıyla tescil ettirdiğini gösterir kanıt olarak değerlendirmiştir. Bknz. Reese v. Morgan, FA 917029 (Nat. Arb. Forum Apr. 5, 2007) Nitekim, Şikayet Edilen’in alan adları için kendisine yapılan teklifi beğenmemesi ve iyileştirilmiş veya daha yüksek bir teklif talep etmesi de, bu görüşü desteklemiştir.

Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda Heyet, Şikayet Edilen’in uyuşmazlığa konu alan adlarını kötü niyetle tescil ettirdiği kanaatine vardığından, Politika’nın üçüncü unsurunun da Şikayet Eden lehine gerçekleştiği yönünde karar vermiştir.

 

KARAR

ICANN Politikası kapsamında gerekli görülen üç unsurun hepsini tespit eden Heyet, talebin VERİLMESİNE karar vermiştir.

 

Karar uyarınca,  <citibank.science> ve <citibank.red> alan adlarının Şikayet Edilen’den Şikayet Eden’e DEVREDİLMESİ uygun görülmüştür.

Ceylin Beyli, Heyet Üyesi

Tarih:  12.01.2016

 

 

Click Here to return to the main Domain Decisions Page.

Click Here to return to our Home Page