ULUSAL TAHKİM FORUMU

 

KARARI

 

Twentieth Century Fox Film Corporation v. Adanet Internet Hizmetleri -(72947) / Adanet Internet Hizmetleri ltd Sti / Adalanya Web Hizmetleri -(72947) / Adalanya Web  Internet Hizmetleri ltd Sti

Dava Numarası: FA1408001575038

 

TARAFLAR

Şikayet Eden, Twentieth Century Fox Film Corporation (“Şikayet Eden”), David M. Kelly, of Kelly IP, LLP, 1330 Connecticut Avenue NW, Suite 300, Washington, DC 20036, A.B.D. tarafından temsil edilmekte.

Şikayet Edilen, Adanet Internet Hizmetleri -(72947) / Adanet Internet Hizmetleri Ltd. Şti. / Adalanya Web Hizmetleri -(72947) / Adalanya Web Internet Hizmetleri Ltd. Şti. (“Şikayet Edilen”), Gullerpinari Mah. Akcalioglu Cad. Kiris Sok. Goncu Apt. No-1-2, Antalya/Alanya 07400, Türkiye.

 

SİCİL VE UZLAŞMAZLIĞA KONU ALAN AD(LAR)I 

Bahse konu alan ad(lar)ı, Reg2C.com Inc. siciline kayıtlı <foxhaberler.com>, <foxturkey.com>, <foxturkiye.com> alan adlarıdır.

 

HEYET

Aşağıdaki imza sahibi, bağımsız ve tarafsız olarak hareket ettiğini ve bilgisi dahilinde işbu kovuşturmada Heyet Üyesi olarak görev yapması konusunda bilenen bir aykırılığı olmadığını onaylar.

 

Heyet Üyesi sıfatıyla Ceylin Beyli.

 

USUL GEÇMİŞİ

Şikayet Eden, 14 Ağustos 2014 tarihinde Ulusal Tahkim Forumu’na elektronik bir Şikayet başvurusu sunmuştur. 

25 Ağustos 2014 tarihinde, Reg2C.com Inc. <foxhaberler.com>, <foxturkey.com>, <foxturkiye.com> alan ad(lar)ının Reg2C.com Inc. sicilinde kayıtlı olduğunu ve bu ad(lar)ın halihazırda Şikayet Edilen’nin adına kayıtlı olduğunu, Ulusal Tahkim Forumu’na gönderdiği e-posta ile teyit etmiştir. Reg2C.com Inc. Şikayet Edilen’nin Reg2C.com Inc. kayıt sözleşmesi ile bağlı olduğunu ve o sözleşme ile, üçüncü şahıslarca iddia edilen alan adı uzlaşmazlıklarının ICANN’nin Alan Adı Uzlaşmazlık Çözümü Yeknesak Politikası (“Politika”) uyarınca çözülmesini kabul ettiğini doğrulamıştır.

25 Ağustos 2014 tarihinde Forum, Şikayet başvurusunu ve tüm Eklerini, Şikayet Edilen’nin Şikayet’e bir Cevap Layihası sunabileceği son tarih olarak 15 Eylül 2014  tarihini gösteren bir Şikayet İhbarnamesi ile birlikte, Şikayet Edilen’nin kaydında teknik, idari ve faturalama bağlantıları olarak sıralanan tüm kişi ve kuruluşlara ve postmaster@foxhaberler.com, postmaster@foxturkey.com, postmaster@foxturkiye.com adreslerine e-posta ile tebliğ etmiştir.  Ayrıca, 25 Ağustos 2014 tarihinde, Şikayet Edilen’e tebligat yapılan e-posta adreslerini ve Cevap Layihası için son tarihi bildiren Şikayet İhbarnamesi, Şikayet Edilen’e posta ve faks ile, Şikayet Edilen’nin kaydında teknik, idari ve faturalama bağlantıları olarak sıralanan diğer tüm kişi ve kuruluşlara da iletilmiştir.

Şikayet Edilen’in.  Cevap Layihası’nın 13 Eylül 2014 tarihinde  sunulduğu tespit edilmiştir.

Şikayet Eden, 22 Eylül 2014 tarihinde Ek Beyan sunmuştur.

Her ne kadar, 13 Eylül 2014 tarihinde sunulan Cevap Layihası’na karşı Ek Beyan sunma süresinin 18 Eylül 2014 tarihinde sona ermesi gerekmekte ise de; yazışma kayıtları incelendiğinde Şikayet Edilen’in Kurallar gereği Cevap Layihası’nın bir kopyasını Şikayet Eden’e aynı gün gönderdiği konusunda Heyet’in şüpheleri oluşmuştur. Bu şüphe doğrultusunda Heyet, Ulusal Tahkim Forumu’nun Şikayet Eden’e  15 Eylül 2014 tarihinde bildirmesi ile Cevap Layihası’ndan haberdar olduğunu kabul ederek, Şikayet Eden’in Ek Beyan’ı kendisine bildirilen tarihten itibaren 5 günlük süre içerisinde sunduğunu dikkate almış ve Şikayet Eden’i mevcut şüpheden faydalandırmıştır. Şikayet Eden’in Ek Beyan ile Şikayet dilekçesinde ileri sürdüğü iddiaları genişletmemesi, sadece Cevap dilekçesindeki iddialara yanıt vermiş olması, öte yandan Şikayet Edilen’in söz konusu gönderimi hususunda farklı bir beyanda da bulunmaması veya Ulusal Tahkim Forumu’na Şikayet Eden’in iddiasını çürüten herhangi bir bilgi iletmemesi, Heyet tarafından Ek Beyan’ın dikkate alınması kararında etkili olmuştur.

24 Eylül 2014 tarihinde, Şikayet Eden’nin uzlaşmazlığın tek üyeli bir Heyet tarafından karara bağlanması talebi uyarınca, Ulusal Tahkim Forum’u Ceylin Beyli’yi Heyet Üyesi olarak atamıştır.

Yazışma kayıtlarının incelenmesinin ardından, İdari Heyet (“Heyet”), Ulusal Tahkim Forumu’nun Alan Adı Uzlaşmazlık Çözümü Yeknesak Politikası Kuralları ("Kurallar") 2(a) Maddesi kapsamındaki “Şikayet Edilen’e fiili tebliğde bulunulması için düşünülen mevcut vasıtaları makul şekilde kullanmak” sorumluluğunu, Kural 1 ve Kural 2’de tanımlanan Elektronik ve Yazılı Tebligatlar sunarak yerine getirdiğini tespit etmiştir.

 

MAĞDURİYETE İLİŞKİN TALEP

Şikayet Eden, alan ad(lar)ının Şikayet Edilen’den Şikayet Eden’e devredilmesini talep etmektedir. 

 

 

 

TARAFLARIN İDDİALARI

A. Şikayet Eden

 Şikayet Eden aşağıdaki iddiaları sunmuştur:

·         Şikayet Eden, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’de FOX, FOX NEWS ve FOX HABER markalarının gerçek ve tescilli sahibidir.

·         Uzlaşmazlığa konu alana adları, Şikayet Eden’nın FOX markasını veya FOX NEWS markasının Türkçe çevirisini (“HABERLER”) içermesi ve “haberler” jenerik terimini ve “Turkey” ve “Türkiye” coğrafi terimlerini içermesi sebebiyle, Şikayet Eden’nın markaları ile karışıklık yaratacak derecede benzerliğe sahiptir.

·         “haberler” jenerik teriminin ve “Turkey” ve “Türkiye” coğrafi terimlerinin Şikayet Eden’nin markalarına eklenmesi, Şikayet Eden’nin Alan Adları ve FOX, FOX HABER ve FOX NEWS markaları altında, özellikle Türkiye’de sunduğu haber servisi hizmetlerini, belirginleştirmektedir.

·         “com” gibi Genel Üst Seviye Alan Kodlarının (gTLD) alan adlarına eklenmesi, karışıklık yaratacak derecede benzerliği ortadan kaldırmamaktadır.

·         Şikayet Edilen’in uyuşmazlığa konu alan adları üzerinde  hiçbir hakkı ya da meşru menfaati bulunmamaktadır. Şikayet Edilen’nin rakip hizmetleri sunan uyuşmazlığa konu alan adlarının kullanımı, iyi niyetli (“bona fide”) mal ve hizmet sunumu kapsamında değerlendirilemez.

·         Şikayet Edilen, uyuşmazlığa konu <foxturkey.com> ve <foxturkiye.com>  alan adlarını tıklama başına ödeme veren reklamlara sahip internet siteleri olarak da kullanmakta ve bu kullanım söz konusu alan adları üzerinde meşru bir menfaat bulunmadığı gibi, bu alan adlarından ticari olarak faydalandığını göstermektedir.

·         Şikayet Edilen yaygın olarak Alan Adları adıyla tanınmamaktadır. Şikayet Eden tarafından Şikayet Edilen’e, Şikayet Eden’nin markalarını kullanmak yönünde herhangi bir yetki verilmemiştir.

·         Şikayet Edilen, Şikayet Eden’in saygınlığından ve itibarından faydalanmaktadır.

·         Şikayet Edilen, Şikayet Eden’in markaları ile karışıklık yaratacak kadar benzer uyuşmazlığa konu alan adlarını, internet kullanıcılarını kendi sitelerine çekmek için kullanmaktadır.

·         Şikayet Edilen, uyuşmazlığa konu Alan Adları ile Şikayet Eden’in hizmetleri ile rekabetçi hizmetleri sunarak Şikayet Eden’in işini aksatmaktadır.

·         Şikayet Edilen, hem Şikayet Eden’den hem de Şikayet Eden’in markalarından haberdardır ve uyuşmazlığa konu Alan Adlarını kötü niyetle tescil ettirmiştir.

 

B. Şikayet Edilen

 Şikayet Edilen, Şikayet Eden’in iddialarına karşı aşağıdaki beyanları sunmuştur:

·         Uyuşmazlığa konu Alan Adları özgün yazılım ve tasarıma sahiptir ve Şikayet Eden’in internet siteleri ile bir benzerliği bulunmamaktadır.

·         Şikayet Eden’in gönderdiği ihtarname sonrasında logolar yeniden tasarlanmış ve ayrıca,  <foxturkiye.com> ve <foxturkey.com> internet sitelerine Şikayet Eden ile herhangi bir ilgi bulunmadığı yönünde bilgilendirme yazısı eklenmiştir.

·         Uyuşmazlığa konu Alan Adları internet sitelerinde Şikayet Eden ile ilgilendirilebilecek herhangi bir haber, materyal bulunmamaktadır.

·         Sikayet Edilen, zekayı, kurnazlığı fırsatları değerlendirmeyi bilenleri temsil ettiği için “tilki” simgesini seçmiştir ve bu kelimenin global bir dil olan İngilizce dilindeki karşılığı “fox” kelimesidir. Genel bir isim olan “fox” kelimesi, Şikayet Edilen’in işi gereği  <foxturkey.com>, <foxturkiye.com> ve <foxhaberler.com> alan adları olarak tescil edilmiştir.

·         Şikayet Eden’in Türkiye’de Türkçe haber  portalı bulunmadığından Şikayet Eden’in hakları ihlal edilmemektedir.   

 

C. Ek Beyanlar

Şikayet Eden, Şikayet Edilen’in beyanlarına karşı aşağıdaki ek beyanları sunmuştur:

·         Şikayet Eden, 1995 yılından bu yana FOXNEWS.COM ve 2007 yılından bu yana da Türkiye’de FOX.COM.TR internet sitelerini, haber servislerini de kapsayacak şekilde kullanmaktadır. Şikayet Eden’in FOX.COM.TR internet sitesi Şikayet Eden’in FOX ve FOX HABER markaları altında haber servislerini de kapsayan Türkçe haber servislerini içermektedir. FOX.COM.TR internet sitesine gelen trafiğin %10’dan fazlası arama motorlarında “FOX” kelimesini aratan kullanıcılardan kaynaklanmaktadır.

·         “fox” kelimesinin İngilizce sözlükte yer alması Şikayet Eden’in FOX markası üzerinde hakkını azaltmamaktadır. Şikayet Eden’in servisleri için kullandığı FOX markası, özgün ve muhafaza edilebilir bir ticari isimdir. Şikayet Edilen uyuşmazlığa konu Alan Adlarını rakip haber servisleri tanıtmak ve/veya sunmak amacıyla kullanmaktadır. Şikayet Edilen, uyuşmazlığa konu Alan Adlarında “fox” kelimesini sözlük anlamında kullanmamaktadır. 

·         Şikayet Edilen’in Şikayet dilekçesinin Ulusal Tahkim Forumu’na sunulmasından sonra uyuşmazlığa konu Alan Adlarına “tilki” logoso eklemesi, Şikayet Edilen’in kendini haklı gösterme ve Heyet’i yanlış yönlendirme gayesidir. 

·         Şikayet Edilen’in Şikayet Eden’in gönderdiği ihtarname sonrasında işbirliği yapıldığına dair beyanı dayanaksızdır. Şikayet Edilen, Şikayet Eden’in ihtarında talep ettiği uyuşmazlığa konu  <foxturkiye.com> ve <foxturkey.com> Alan Adlarını Şikayet Eden’e devretmediği gibi, ihtarname sonrasında <foxhaberler.com> alan adını da tescil ettirmiştir.

·         Şikayet Edilen’in internet sitelerinde bilgilendirme yayınlaması, uyuşmazlığa konu Alan Adlarının kötü niyet tescil edildiği sonucunu değiştirmemektedir.

Şikayet Edilen, Şikayet Eden’in Ek Beyanlarına karşı beyan sunmamıştır.

 

BULGULAR

Heyet, Şikayet Eden’in sunduğu tüm belge ve delilleri incelemiş ve bunun sonucundaki aşağıdaki bulguları not etmiştir:

Şikayet Eden, 1935 yılında kurulmuştur ve uluslararası bir medya şirketleri grubu olan Twenty-First Century Fox, Inc. firmasına bağlı bir şirkettir. Şikayet Eden, FOX ticari markasının ve ticari ismini sahibidir. “FOX” kelimesinden üretilen FOX NEWS, FOX HABER gibi birçok markaya sahiptir. Şikayet Eden’in FOX markası; 1995 yılından beri A.B.D’de, 2001 yılından beri ise Türkiye’de tescil ile korunmaktadır. Şöyle ki; Şikayet Eden’in FOX NEWS markası; 1996 yılından beri A.B.D’de tescil ile korunmaktadır. Şikayet Eden’in FOX HABER markası; 2009 yılından beri Türkiye’de tescil ile korunmaktadır. Şikayet Eden, ürün ve hizmetlerini FOX markası altında yapmaktadır. Şikayet Eden, kendi televizyon ağı, diğer ağlar ve kablo televizyon kanalları için televizyon programları üretmekte ve dağıtmaktadır. Şikayet Eden, mukim olduğu Amerika Birleşik Devletleri haricinde Avrupa’daki Londra, Madrid, Roma ve İsviçre ana ofisleri ve İstanbul, Amsterdam, Atina, Bükreş, Budapeşte, Kopenhag, Hamburg, Lisbon, Münih, Oslo, Paris, Sofya ve Varşova şubeleri aracılığıyla da hizmet vermektedir. Şikayet Eden, kendine ait olan FOX.COM, FOXMOVIES.COM ve FOXSTUDIOS.COM gibi birçok internet sitesi aracılığı ile ürün ve hizmetlerini internet üzerinden tanıtmakta ve sunmaktadır. Bunlara 2007 yılından beri Türkçe yayın yapan FOX.COM.TR alan adı da dahildir.

Şikayet Edilen, uyuşmazlığa konu Alan Adları ile haber yayını yapmaktadır. Şikayet Edilen, uyuşmazlığa konu <foxturkey.com> alan adını 17 Nisan 2013; <foxturkiye.com> alan adını 13 Mayıs 2013; <foxhaberler.com> alan adını ise 23 Haziran 2014 tarihinde tescil etmiştir. Şikayet Eden’in gönderdiği ihtarnameye istinaden, Şikayet Edilen Şikayet’e konu Alan Adlarını devretmemiş, ancak bu Alan Adları’nda yer alan Internet sitelerinde birtakım değişiklikler yapmış, logosunu değiştirmiş ve tilki figürü eklemiş, ayrıca Alan Adları’ndaki internet sitesine, söz konusu sitelerin ve yayınların Şikayet Eden’le bir ilişkisi bulunmadığı yönünde künyeye şerh düşmüştür.

 

TARTIŞMA

Kurallar’ın 15(a) Maddesinde Heyet’ten “bir şikayet başvurusunu Politika, işbu Kurallar ve uygun gördüğü tüm kurallar ve kanuni esaslara göre sunulan beyanlar ve belgeleri esas alarak karara bağlaması” istenir.

Politika’nın 4(a) Maddesinde Şikayet Eden’nın bir alan adının iptal edilmesi veya devredilmesi yönünde bir hüküm alabilmesi için şu üç unsurun her birini kanıtlaması istenir:

(1)  Şikayet Edilen’ya kayıtlı alan adının Şikayet Eden’nın üzerinde hak sahibi olduğu bir ticari marka veya hizmet markası ile aynı veya karışıklığa yol açacak derecede benzer olduğu;

(2)  Şikayet Edilen’nın alan adı üzerinde herhangi bir hak veya meşru çıkar sahibi olmadığı ve

(3)  Alan adının kötü niyetle kaydettirilip kullanıldığı.

 

Aynı ve/veya Karışıklığa Yol Açacak Derecede Benzerlik

Heyet, Şikayet Eden’in FOX, FOXNEWS ve FOX HABER markalarının tescilli sahibi olduğuna kanaat getirmiştir.

Heyet, uyuşmazlığa konu Alan Adlarının Şikayet Eden’ ait “FOX” markasını tamamen içermesi sebebiyle Şikayet Eden'e ait marka ile aynı ve iltibas oluşturacak kadar benzer olduğu kanaatine varmıştır.

Heyet, uyuşmazlığa konu alan adlarındaki “.com” ibaresinin, yalnızca alan adlarının gTLD’ye kaydını gösterdiği ve “.com” ekinin uyuşmazlığa konu Alan Adları ile Şikayet Eden’in markaları arasındaki iltibas oluşturacak benzerliği ortadan kaldırmadığı kanaatine varmıştır.

Ayrıca, Heyet “Turkey” ve ya “Türkiye” gibi coğrafi terimlerin eklenmiş olmasının uyuşmazlığa konu Alan Adlarını, Şikayet Eden’in markalarından ayırt etmediği kanısındadır. Zira ülke isimleri, Alan Adlarına ayırt edicilik sağlayamamakta, sadece bir Alan Adı belli bir ülkeye özgü olarak alınmış ise, onu işaret etmeye yarar sağlamaktadır.

Heyet, uyuşmazlığa konu <foxhaberler.com> alan adının Şikayet Eden'e ait FOX NEWS  markası ile aynı olduğu görüşündedir. Söz konusu ihtilaflı alan adınının kullanımının Internet kullanıcıları nezdinde karışıklık yaratması da muhtemeldir, zira söz konusu alan adındaki “HABERLER” kelimesi İngilizce “NEWS” kelimesinin Türkçe karşılığıdır. Uyuşmazlığa konu <foxhaberler.com> alan adının Şikayet Eden’in markasının tercümesini içermesi, söz konusu alan adının Şikayet Eden ile ilişkili olduğu veya onun tarafından desteklendiği yönünde izlenim uyandırabilecektir.

Yukarıda belirtilenler ışığında Heyet, uyuşmazlığa konu Alan Adlarının Şikayet Eden'e ait markalara iltibas oluşturacak kadar benzerlik teşkil ettiği kanaatine varmıştır.

 

Haklar veya Meşru Çıkarlar

Politika'nın 4(a)(ii) maddesine göre Şikayet Eden, Şikayet Edilen'in ihtilaflı alan adı konusunda herhangi bir hakkı ya da meşru menfaati olmadığını ispat etmek zorundadır. Şikayet Eden’in söz konusu maddede düzenlenen unsurları ispat etmek zorunda olmakla beraber, Politika uyarınca menfi bir durumu kanıtlamanın genelde zor olduğu dikkate alınmakta ve Şikayet Eden tarafından alan adı üzerindeki hak veya meşru menfaatinin mevcut olmadığını gösteren bir durumu ileri sürülmesi halinde, ispat yükünün Şikayet Edilen’e geçtiği kabul edilmektedir. Politika madde 4(c) uyarınca, Şikayet Edilen’in alan adı üzerindeki hak ve meşru menfaatlerini ortaya koyması için birçok seçenek mevcuttur.

Şikayet Eden, Şikayet Edilen'in ihtilaflı alan adı üzerinde hiçbir hak ya da meşru menfaatinin bulunmadığını ileri sürmüş ve Şikayet Edilen'in uyuşmazlığa konu alan adlarıyla yaygın olarak tanınmadığı belirtilmiştir.

Şikayet Edilen, ihtilaflı Alan Adları üzerinde, Alan Adları’nı tescil etmiş olması dışında, herhangi bir marka tescili veya benzer kayıtlı hak ileri sürmemiştir.

Heyet, Şikayet Edilen'in uyuşmazlığa konu Alan Adlarıyla yaygın olarak tanındığını gösteren herhangi bir delil bulunmadığını, uyuşmazlığa konu Alan Adlarının Şikayet Eden'in markasını içerdiğini, buna karşılık Şikayet Eden tarafından Şikayet Edilen'e markalarının kullanımı yönünde herhangi bir yetki verilmediğini, bunun aksini gösteren bir bilgi veya belgenin Şikayet Edilen tarafından sunulmadığını tespit etmiştir.

Şikayet Edilen, “fox” kelimesinin genel bir kelime olduğunu, işi gereği kullandığını ileri sürmüştür.  Heyet, “fox” kelimesinin genel bir kelime olabileceğini kabul etmekle birlikte; mevcut uyuşmazlık açısından “fox” kelimesi üzerinde Şikayet Eden’in hem ticari isim hem de tescilli marka hakkı bulunduğunu, Şikayet Eden’in markayı sadece tescil ettirmekle yetinmeyip bu markaya gerek Türkiye’de gerekse Dünya çapında yatırım yaptığını ve tanıttığını tespit etmiştir. Bu nedenle Heyet, Şikayet Edilen’in “fox” kelimesinin genel bir kelime olduğu yönündeki iddia ve savunmasına katılmamıştır.

Şikayet Edilen “fox” kelimesini işi gereği kullandığını beyan etmiş olmasına rağmen; işi ile tilki kelimesinin ingilizce karşılığı olan “fox” kelimesi arasında herhangi bir şekilde bağlantı kurmaya yarayabilecek delil ve/veya belge sunmadığı tespit edilmiştir.  Bu nedenlerle Heyet, “tilki” kelimesinin İngilizce karşılığını olan “fox” kelimesi ile Şikayet Edilen’in işi arasında betimsel bir bağlantı da olmadığı kanaatine varmıştır. 

Heyet, Şikayet Edilen tarafından 4(c) maddesinde belirtilen hususlar ile uyuşmazlığa konu Alan Adları üzerinde bir hak veya meşru menfaatlerini ortaya koyan herhangi bir delil sunulmadığını tespit etmiştir. Bu sebeple Heyet, Şikayet Edilen’in uyuşmazlığa konu alan adları üzerindeki hak veya meşru menfaatlerini gösterecek herhangi bir delil bulunmadığı kanaatine varmıştır.

 

Kötü Niyetli Kayıt ve Kullanım

Politika'nın 4(a)(ii) no'lu maddesi uyarınca Şikayet Eden,uyuşmazlığa konu Alan Adlarının kötüniyetle tescil edildiğini ve kullanılmakta olduğunu ispatlamak zorundadır.

Politika’nın 4(b) no’lu maddesi, aşağıdaki durum ve hallerin (bunlarla sınırlı olmaksızın), bir alan adının kötü niyetle tescil ve kullanımını işaret ettiğini ifade etmektedir:

·         Şikayet Edilen’in alan adını öncelikle satma, kiralama, veya herhangi bir şekilde marka hakkı sahibi olan Şikayet Eden’e veya Şikayet Eden’in herhangi bir rakibine devretme ve bunun karşılığında alan adına dair belgelenmiş masrafları ciddi oranda aşan bir gelir elde etme amacıyla, tescil etmiş veya edinmiş olması durumu; veya

·         Şikayet Edilen’in alan adını, marka sahibinin kendisi adına edinmesini engellemek amacıyla tescil ettirmiş olması ve bu yönde faaliyette bulunmayı sürekli / alışkanlık haline getirmiş bulunması; veya

·         Şikayet Edilen’in alan adını öncelikle bir rakibin ticaretini engellemek amacıyla tescil ettirmiş olması; veya

·         Alan Adının kulanımı ile, Şikayet Edilen’in amaçlayarak ve ticari kazanç için Internet kullanıcılarını kendi sitesine veya başka bir çevrimiçi mecraya yönlendirmesi, ve bunu yaparken Şikayet Eden’in markasının kaynağı, sponsoru, bayisi veya desteği veya Internet sitesi veya mecrası veya Internet sitesi veya mecrasındaki ürün veya hizmeti konusunda Şikayet Eden’in markasına karıştırma ihtimali yaratacak şekilde hareket etmiş olması.

Heyet, Şikayet Eden'in ürün ve hizmetleri ile dünya çapında bilinirliği doğrultusunda  ve ülkemizde de televizyon yayıncılığı yapması sebebiyle, Şikayet Edilen’in uyuşmazlığa konu Alan Adlarının tescil tarihi itibarıyla Şikayet Eden'den ve Şikayet Eden'in markalarından haberdar olmamasının muhtemel olmadığı görüşündedir. Bu sebeple, Heyet, Şikayet Edilen'in uyuşmazlığa konu Alan Adlarının tescil tarihleri itibarıyla Şikayet Eden'e ait markaları bilebilecek durumda olduğu kanaatindedir.

Ayrıca, Şikayet Edilen’in, Şikayet Eden tarafından gönderilen 25.3.2014 tarihli ihtarname ile uyuşmazlığa konu alan adlarının kullanımının yasal olmadığından haberdar edildiği anlaşılmıştır. Her ne kadar Heyet, ihtarnamenin içeriği tam olarak bilme şansına sahip olmasa da; Şikayet Edilen’in Cevap dilekçesinde ve Şikayet Eden’in Ek Beyan dilekçesinde belirttiği üzere, Şikayet Eden’in mevcut Şikayet’i yapmadan önce, uyuşmazlığa konu <foxturkey.com> ve <foxturkiye.com> Alan Adlarının Şikayet Edilen tarafından Şikayet Eden’e devredilmesini talep ettiği anlaşılmıştır. Heyet, Şikayet Edilen’in Cevap dilekçesindeki “...ihtarnameyi dikkate alarak.... web sitemizin yazılım ve tasarımını baştan sona değiştirip...” şeklindeki kendi beyanlarından, Şikayet Eden’in ihtarını aldığını, içeriğini öğrendiğini ancak devir talebine olumlu yanıt vermedikleri sonucuna varmıştır. Dolayısıyla Heyet, Şikayet Edilen’in, uyuşmazlığa konu  <foxturkey.com> ve <foxturkiye.com> alan adlarının kullanımının yasal sorun yarattığı yönündeki Şikayet Eden talep ve itirazlarından haberdar edilmesine rağmen, daha sonraki bir tarih olan 23.6.2014’te <foxhaberler.com> alan adının tescilini de aldığı tespit edilmiştir. Heyet, Şikayet Eden’in ve Şikayet Edilen’in uyuşmazlığa konu Alan Adlarının kullanımına yönelik, delil olarak sunduğu uyuşmazlığa konu Alan Adlarının internet sitelerinin çıktılarını incelediğinde, Şikayet Edilen’in söz konusu internet sitelerine Şikayet’in sunulmasından sonra “tilki” logosunu eklediğini tespit etmiştir.

Şikayet Edilen’in kendisine gönderilen ihtarname sonrasında uyuşmazlığa konu Alan Adlarına “tilki” logosunu eklemesi, ancak aynı zamanda Şikayet Eden’in markasını içeren bir başka alan adı tescili yapmasının tesadüfi olmayacağı kanaati doğrultusunda Heyet, Şikayet Edilen’in bu davranışlarının iyi niyet taşımadığı görüşüne varmıştır. Zira bu hareketleriyle Şikayet Eden, her ne kadar alan adını taşıyan internet sitesi içeriğinde değişiklik yapmış ise de, uyuşmazlığa konu ve FOX’u taşıyan alan adlarını terk etmemiş, kullanmaya ve Şikayet Eden’in uyarısına rağmen bu alan adlarına bir yenisini eklemeye devam etmiş olup, bu alan adlarının FOX markasını taşıması ve Şikayet Eden’le aynı sektörde ve aynı iş sahasında aktif olması, daima Şikayet Eden ve markaları ile iltibas yaratma riski taşımaktadır. Nitekim benzer bir olayda verilen karar da aynı yöndedir. (Bkz. Perot Sys. Corp. v. Perot.net, FA 95312 (Nat. Arb. Forum Aug. 29, 2000))

Bunun yanısıra, Heyet, Şikayet Eden ile Şikayet Edilen’in aynı tür, haber servisleri, hizmeti verdiğini tespit etmiştir. Aynı sektörde hizmet veren firmaların hizmet verdikleri sektördeki kuruluşları, gelişmeleri ve ilgili markaları takip etmediklerini veya bilmediklerini kabul etmek hayatın olağan akışına aykırı olacaktır.

Heyet, Şikayet Edilen’in, Şikayet Eden’den ve verdiği hizmetlerden haberdar olduğu, ancak buna rağmen rakibi olan Şikayet Eden’in faaliyetlerini engellemek veya bu faaliyetlerden kendisine haksız kazanç sağlamak amacıyla, dolayısıyla kötüniyetle hareket ettiği kanaatine varmıştır. Bu noktada Şikayet Eden’in uyuşmazlığa konu Alan Adlarında yer alan şerhin de değerlendirilmesi zorunludur.

Her ne kadar Şikayet Edilen, sunduğu Cevap Layihası’nda uyuşmazlığa konu Alan Adlarına “Twentieth Century Fox Film Corporation, FOX Türkiye(FOX.com.tr) şirketlerinin www.foxturkiye.com,foxturkey.com ve foxhaberler.com ile bir bağı bulunmamaktadır!” şeklinde bilgilendirme yazısı eklediğini beyan etmişse de, Heyet bu bilgilendirme yazısı veya şerhin, Şikayet Edilen’in kötüniyetini ortadan kaldırmadığı görüşündedir. Zira anılan şerh, uyuşmazlığa konu alan adlarının tümünde ana sayfada ve her kullanıcı tarafından kolayca görülecek bir yerde değil, ana sayfanın en alt kısmında gidildiğinde tıklanabilecek “künye” sekmesinin altında, ayrı bir sayfada yer almaktadır. Heyet, olağan dikkate sahip bir kullanıcının bu şekilde yer alan bir şerhi, ancak özellikle ararsa bulabileceği, o zamana kadar da Şikayet Edilen’in FOX markasına ve Şikayet Eden’in markalarına ve faaliyetlerine yaratılan iltibasın doğrudan gerçekleşeceği görüşündedir. (Bkz. Continental Airlines, Inc. v. Vartanian, FA 1106528 (Nat. Arb. Forum Dec. 26, 2007), ayrıca bkz. Ciccone v. Parisi, D2000-0847 (WIPO Oct. 12, 2000))

Yukarıdaki değerlendirmeleri neticesinde Heyet, Şikayet Edilen’in kötüniyetinin Şikayet Eden tarafından ispat edildiği yönünde kanaat oluşturmuştur.

 

KARAR

UDRP Politikası kapsamında gerekli görülen üç unsurun hepsini tespit eden Heyet, talebin VERİLMESİNE karar vermiştir.

 

Karar uyarınca, <foxhaberler.com>, <foxturkey.com>, and <foxturkiye.com> alan adının Şikayet Edilen’den Şikayet Eden’e DEVREDİLMESİ  uygun görülmüştür.

 

Ceylin Beyli, Heyet Üyesi
Tarih: 07.10.2014

 

 

 Alan Adı Kararları Ana Sayfasına Dönmek İçin Click Here.

 

Ana sayfamıza dönmek için Click Here.

 

ULUSAL TAHKİM FORUMU


 

 

 

Click Here to return to the main Domain Decisions Page.

Click Here to return to our Home Page