KARAR

 

Lockheed Martin Corporation v. MEVLUT AKYOL

Dava Numarası: FA1701001712709

 

TARAFLAR

Şikayet Eden Lockheed Martin Corporation (“Şikayet Eden”), Sarah E Bro of McDermott Will &  Emery LLP, Amerika Birleşik Devletleri tarafından temsil edilmekte. 

Şikayet Edilen MEVLUT AKYOL (“Şikayet Edilen”), Türkiye.

 

SİCİL VE UZLAŞMAZLIĞA KONU ALAN AD(LAR)I

Uyuşmazlığa konu alan adı FBS Inc. siciline kayıtlı <f16modelair.com> alan adıdır.

 

HEYET

Aşağıdaki imza sahibi, bağımsız ve tarafsız olarak hareket ettiğini ve bilgisi dahilinde işbu kovuşturmada Heyet Üyesi olarak görev yapması konusunda bilenen bir aykırılığı olmadığını onaylar.

 

Heyet Üyesi sıfatıyla Ceylin Beyli.

 

USUL GEÇMİŞİ

Şikayet Eden, 16 Ocak 2017 tarihinde Forum’a elektronik olarak hem Türkçe hem İngilizce hazırlanmış Şikayet başvurusu sunmuş; Forum 16 Ocak 2017 tarihinde ödemeyi almıştır.

 

18 Ocak 2017 tarihinde FBS Inc. <f16modelair.com> alan adının FBS Inc. sicilinde kayıtlı olduğunu ve bu adın halihazırda Şikayet Edilen’in adına kayıtlı olduğunu, Forum’a gönderdiği e-posta ile teyit etmiştir. FBS Inc. Şikayet Edilen’in FBS Inc. kayıt sözleşmesi ile bağlı olduğunu ve o sözleşme ile, üçüncü şahıslarca iddia edilen alan adı uyuşmazlıklarının ICANN’nin Alan Adı Uyuşmazlık Çözümü Yeknesak Politikası (“Politika”) uyarınca çözülmesini kabul ettiğini doğrulamıştır.

 

19 Ocak 2017 tarihinde Forum Türkçe Şikayet başvurusunu ve tüm eklerini, Şikayet Edilen’in Şikayet’e bir Cevap Layihası sunabileceği son tarih olarak 8 Şubat 2017 tarihini gösteren Türkçe bir Şikayet İhbarnamesi ile birlikte, Şikayet Edilen’in kaydında teknik, idari ve faturalama bağlantıları olarak sıralanan tüm kişi ve kuruluşlar ile postmaster@f16modelair.com adresine e-posta ile tebliğ etmiştir. Ayrıca, 19 Ocak 2017 tarihinde Şikayet Edilen’e tebligat yapılan e-posta adresleri ve Cevap Layihası için son tarihi bildiren Şikayet İhbarnamesi, Şikayet Edilen’e posta ve faks ile, Şikayet Edilen’in kaydında teknik, idari ve faturalama bağlantıları olarak sıralanan diğer tüm kişi ve kuruluşlara da iletilmiştir.

 

Şikayet Edilen her ne kadar 19 Ocak 2017 tarihinde ticari bağlantısı olmadığını, F16’lara olan ilgisi yüzünden alan adını tescil ettirdiğini, söz konusu alan adını iptal edeceğini bildiren bir e-posta göndermiş olsa da, Şikayet Edilen’den süresi içinde herhangi bir resmi cevap dilekçesi alınmaması üzerine, Forum taraflara bir Şikayet Edilen Gıyap Tebligatı iletmiştir.

 

20 Şubat 2017 tarihinde, Şikayet Eden’in uyuşmazlığın tek üyeli bir Heyet tarafından karara bağlanması talebi uyarınca, Forum Ceylin Beyli’yi Heyet Üyesi olarak atamıştır.

 

Yazışma kayıtlarının incelenmesinin ardından, İdari Heyet (“Heyet”), Forum ‘un Alan Adı Uyuşmazlık Çözümü Yeknesak Politikası Kuralları ("Kurallar") 2(a) Maddesi kapsamındaki “Şikayet Edilen’e fiili tebliğde bulunulması için düşünülen mevcut vasıtaları makul şekilde kullanmak” sorumluluğunu, Kural 1 ve Kural 2’de tanımlanan Elektronik ve Yazılı Tebligatlar sunarak yerine getirdiğini tespit etmiştir. Buna göre Heyet, sunulan belgeleri esas alarak ve UDRP Politikası, UDRP Kuralları, Forum ‘un Ek Kuralları ve Heyet’in uygun gördüğü tüm kurallar ve kanuni esaslara göre kararını, Şikayet Edilen’den gelecek herhangi bir cevaptan istifade etmeden verebilir.

 

MAĞDURİYETE İLİŞKİN TALEP

Şikayet Eden, alan adının Şikayet Edilen’den Şikayet Eden’e devredilmesini talep etmektedir.

 

TARAFLARIN İDDİALARI

A. Şikayet Eden

Şikayet Eden aşağıdaki iddiaları sunmuştur:

·         Şikayet Eden’in, F-16 markasını en erken 1974 yılından bu yana kullanagelmiştir. Şikayet Eden’in başta ABD olmak üzere dünya çapında bir çok sayıda “F-16” markası için en geç 1999 yılından olmak üzere jet uçaklarına, elektronik ve askeri uygulamalara ilişkin mal ve hizmetlerin yanı sıra model uçaklar, oyuncaklar, giysiler, spor malzemeleri ve mücevherat gibi ilgili promosyon malları üzerinde tescilli hakları bulunmaktadır.

·         Şikayet Eden ayrıca, F-16 markasını münferiden veya çeşitli ibarelerle birlikte içeren 25’i aşkın alan adının sahibidir.

·         Şikayet Eden’in ürettiği F-16 savaş uçağı, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye de dahil tüm dünyada 28 hükümet veya askeri müşteri tarafından kullanılmaktadır.  

·         Ayrıca, Şikayet Eden, üçüncü şahısların F-16 markasını tüm dünyadaki çeşitli oyuncaklar ve model uçaklar, giysiler, mücevherat, spor malzemeler, tuhafiye ürünleri, ev ve ofiste kullanılan ürünler üzerinde kullanmaları için gereken lisansı da vermektedir. Bu lisans verme işlemi ve ürünlerin satışı vasıtasıyla, Şikayet Eden’in F-16 markası tüm dünyada genel tüketiciler nezdinde de tanınmışlık ve ayrıcalık kazanmıştır.

·         Uyuşmazlığa konu Alan adının Şikayet Eden’in markasını tümüyle içermesi sebebiyle, karışıklık yaratacak derecede benzerliğe sahiptir. Şikayet Eden’in dünyaca tanınmış F-16 jet uçağının maket boyundaki replikaları ve oyuncaklarıyla da tanındığı düşünüldüğünde, uyuşmazlığa konu Alan Adı’nın “model” ve “air” yani hava gibi tanımlayıcı sözcükler içermesi, karıştırılma ihtimalini ortadan kaldırmamaktadır.

·         Şikayet Eden, Şikayet Edilen’e F-16 markasını kullanması için lisans ve benzeri bir izin veya yetki vermemiştir.

·         Şikayet Edilen’in, uyuşmazlığa konu Alan Adını, aktif olmayan şekilde elinde bulundurması, mal veya hizmetlerin iyi niyetli kullanımı olmadığı gibi, meşru ya da adil bir kullanım da değildir.

·         Şikayet Eden, Şikayet Edilen’in uyuşmazlığa konu Alan Adı’nı pasif olarak elinde tutarak meşru bir amaç için kullanmamasının kötü niyetli tescille delil niteliğinde olduğunu ileri sürmüş ve bu iddiasını destekleyen geçmiş Heyet kararlarına atıfta bulunmuştur. 

 

B. Şikayet Edilen

Şikayet Edilen, işbu kovuşturmada Cevap Layihası sunmamıştır. Şikayet Edilen,  Forum tarafından kendisine 19 Ocak 2017 tarihinde Türkçe olarak gönderilen bildirim e-posta mesajına aynı gün Türkçe yanıt vererek; ticari bağlantısı olmadığını, F16’lara olan ilgisi yüzünden alan adını tescil ettirdiğini, söz konusu alan adını iptal edeceğini belirtmiştir. Kovuşturma kapsamıında Şikayet Edilen’in başkaca bir Cevap Layihası veya delil sunduğu görülmemiştir.

 

BULGULAR

Bulgulara geçmeden önce Heyet, işbu kovuşturma hakkındaki Kararın dili hakkında bir açıklama yapma ihtiyacı hissetmektedir. Şikayet belgeleri incelendiğinde, Şikayet başvuru dilekçesinin ve Şikayet Ekleri listesinin hem İngilizce hem de Türkçe olarak Şikayet Edilen’e tebliğ edildiği anlaşılmıştır.

Ancak, her ne kadar Şikayet Edilen, resmi Cevap Layihası sunmamış olsa da Forum ile yapmış olduğu resmi olmayan yazışma da Türkçe dilini kullanmıştır. Heyet, Şikayet Edilen’in Forum’a gönderdiği cevabi e-postaya istinaden, Şikayet Edilen’in İngilizce diline tam hakim olmama olasılığı karşısında, Kararın Şikayet Edilen’e de tebliğ edileceğini göz önünde bulundurarak, işbu Kararın Türkçe yazılmasının uygun olacağı kararını vermiştir. 

 

Şikayet Eden, Lockheed Martin Corporation, dünyaca ünlü F-16 (aynı zamanda F-416 Fighting Falcon yani “Savaşan Şahin” olarak da bilinen) jet uçağını üreten havacılık şirketidir. Şikayet Eden’in delil olarak sunmuş olduğu kendi resmi internet sitesi çıktılarından Şikayet Eden’in Türkiye’de de gerek sanayi gerekse hükümet nezdinde faaliyet gösterdiği anlaşılmıştır.

Şikayet Eden’in ABD ve Türkiye nezdinde en eskisi 1999 yılından geçerli olmak üzere “F-16” markası için tescilli hakları bulunmaktadır.

Şikayet Eden, “F-16” markasını münferiden veya çeşitli ibarelerle birlikte içeren çok sayıda alan adının sahibidir.

Şikayet Eden, F-16 markasını F-16 Fighting Falcon jet uçağı ile ilgili model uçaklar, oyuncaklar, giysiler gibi ilgili promosyon malları ile sınırlı olmaksızın çeşitli ürünler için kullanmaktadır.

 

Şikayet Edilen, uyuşmazlığa konu < f16modelair.com > alan adını 10.06.2016 tarihinde tescil etmiştir

 

TARTIŞMA

Kurallar’ın 15(a) Maddesinde Heyet’ten “bir şikayet başvurusunu Politika, işbu Kurallar ve uygun gördüğü tüm kurallar ve kanuni esaslara göre sunulan beyanlar ve belgeleri esas alarak karara bağlaması” istenir.

 

Politika’nın 4(a) Maddesinde Şikayet Eden’in bir alan adının iptal edilmesi veya devredilmesi yönünde bir hüküm alabilmesi için şu üç unsurun her birini kanıtlaması istenir:

 

(1)  Şikayet Edilen’e kayıtlı alan adının Şikayet Eden’in üzerinde hak sahibi olduğu bir ticari marka veya hizmet markası ile aynı veya karışıklığa yol açacak derecede benzer olduğu; ve

(2)  Şikayet Edilen’in alan adı üzerinde herhangi bir hak veya meşru çıkar sahibi olmadığı; ve

(3)  Alan adının kötü niyetle kaydettirilip kullanıldığı.

 

Şikayet Edilen’in Cevap Layihası sunmamasından dolayı Heyet, işbu idari kovuşturma hakkında Kurallar’ın 5(f), 14(a) ve 15(a) Maddeleri uyarınca Şikayet Eden’in itiraz edilmeyen beyanlarına dayanarak karar verecek ve Kurallar’ın 14(b) maddesi uyarınca uygun gördüğü çıkarımlarda bulunacaktır. Kanıtlar açıkça çelişkili olmadığı sürece Heyet, Şikayet’te ortaya konan tüm makul iddiaları ve çıkarımları geçerli olarak kabul etme hakkına sahiptir. Bakınız Vertical Solutions Mgmt., Inc. v. webnet-marketing, inc., FA 95095 (Forum July 31, 2000) (şikayet edilen’in cevap vermemesi şikayet iddialarında vakanın tüm kabul edilebilir çıkarımlarının geçerli olarak kabul edilmesine olanak verir); ayrıca bakınız Talk City, Inc. v. Robertson, D2000-0009 (WIPO Feb. 29, 2000) (“cevabın yokluğunda, Şikayet iddialarının hepsinin geçerli olarak kabul edilmesi uygun olur”).

 

Aynı ve/veya Karışıklığa Yol Açacak Derecede Benzer

 

Heyet, Şikayet Eden’in gerek Dünya çapında gerekse Türkiye’de, belli bir oranda küçültülmüş model (oyuncak) uçak ürünleri için de dahil olmak üzere “F-16” markasının tescilli sahibi olduğuna kanaat getirmiştir.

Heyet, uyuşmazlığa konu Alan Adının Şikayet Eden’e ait “F-16” markasını tire (-) işareti olmadan tamamen içermesi sebebiyle Şikayet Eden'e ait marka ile aynı ve iltibas oluşturacak kadar benzer olduğu kanaatine varmıştır. Tire (-) işaretinin olmayışı ya da gTLD’ye kaydını gösterdiği “.com” ekinin varlığı Politika’nın 4(a)(i) maddesi uyarınca yapılan benzerlik incelemesine dahil edilmez. Bknz. Innomed Techs., Inc. v. DRP Servs., FA 221171 (Forum Feb. 18, 2004)

Heyet, ayrıca alan adına markanın yanı sıra betimleyici nitelikte terimler eklenmiş olmasının, uyuşmazlığa konu alan adını Şikayet Eden’e ait markadan ayırmadığı kanısındadır. Zira, “model” kelimesi bir nesnenin belli bir oranda küçültülmüş halini tanımlamak için hem İngilizce hem de Türkçe dillerinde kullanılmakta ve “air” kelimesi de Türkçe’de “hava” anlamına gelmektedir. Şikayet Eden’in F-16 isimli jet uçaklarının ‘model uçakları’nın da var olduğu göz önünde bulundurulduğunda, Heyet “model” ve “air” tanımlayıcı ibarelerin eklenmesinin benzerliği ortadan kaldırmadığını kanısındadır. Bknz. Gillette Co. v. RFK Assocs., FA 492867 (Forum July 28, 2005)

Yukarıda belirtilenler ışığında Heyet, uyuşmazlığa konu Alan Adının Şikayet Eden'e ait F-16 markasına iltibas oluşturacak kadar benzerlik teşkil ettiği kanaatine varmıştır.

 

Haklar ve Meşru Çıkarlar

 

Politika'nın 4(a)(ii) maddesine göre Şikayet Eden, Şikayet Edilen'in uyuşmazlığa konu alan adı konusunda herhangi bir hakkı ya da meşru menfaati olmadığını ispat etmek zorundadır. Şikayet Eden’in söz konusu maddede düzenlenen unsurları ispat etmek zorunda olmasıyla beraber, Politika uyarınca menfi bir durumu kanıtlamanın genelde zor olduğu dikkate alınmakta ve Şikayet Eden tarafından alan adı üzerindeki hak veya meşru menfaatinin mevcut olmadığını gösteren bir durumun ileri sürülmesi halinde, ispat yükünün Şikayet Edilen’e geçtiği kabul edilmektedir. Politika madde 4(c) uyarınca, Şikayet Edilen’in alan adı üzerindeki hak ve meşru menfaatlerini ortaya koyması için birçok seçenek mevcuttur.

Şikayet Eden, Şikayet Edilen'in ihtilaflı alan adı üzerinde hiçbir hak ya da meşru menfaatinin bulunmadığını ileri sürmüş ve Şikayet Edilen'in uyuşmazlığa konu alan adıyla yaygın olarak tanınmadığını belirtmiştir.

Heyet, uyuşmazlığa konu alan adının FBS Inc. sicil kayıtlarında “MEVLUT AKYOL” adının tescil ettiren olarak göründüğünü tespit etmiş, ancak Şikayet Edilen’in söz konusu alan adı ile yaygın olarak tanındığına dair herhangi bir bulgu/bilgi tespit edememiştir.

Heyet, daha önceki Heyetlerin bu konudaki kararlarını da dikkate alarak, Şikayet Edilen’in uyuşmazlığa konu alan adıyla yaygın olarak tanınmadığı kanaatine varmıştır. Bknz. State Farm Mutual Automobile Insurance Company v. Dale Anderson, FA1504001613011 (Forum May 21, 2015)

Nitekim, Şikayet Edilen de, her ne kadar resmi cevap layihası teşkil etmese de FORUM’a gönderdiği Türkçe e-postada uyuşmazlığa konu Alan Adı’nı F16'ya olan ilgisinden dolayı tescil ettirdiği, başka kişilere ait olduğunu bilseydi bu işlemi gerçekleştirmeyeceğini beyan etmiştir. Şikayet Edilen, aleyhine ileri sürülen iddiaların aksini ispatlama hakkını kullanmamıştır.

Heyet, Şikayet Edilen tarafından FORUM’a gönderilen e-postaya dayanarak Şikayet Edilen’in “F-16” ibaresini kullanmak için herhangi bir hak, yetki veya lisansı bulunmadığı kararına varmıştır. Buna göre, Politika’nın 4(a)(ii) maddesinin gerekleri yerine getirilmiş olduğundan Heyet, Politika’nın ikinci unsuru bağlamında Şikayet Eden lehine karar vermiştir.

 

Kötü Niyetli Kayıt ve Kullanım

 

Şikayet Eden, uyuşmazlığa konu Alan Adlarının kötü niyetle tescil ettirildiğini öne sürmektedir.

Şikayet Eden, uyuşmazlığa konu Alan Adı’nın tescilinden haberdar olunca söz konusu alan adının kendisine devredilmesi talebinde bulunduğunu ileri sürmüş, ve bu iddiasına delil olarak Şikayet Edilen’in WHOIS kayıtlarındaki irtibat bilgilerini kullanarak 14 Temmuz 2016 tarihinde Şikayet Edilen’e gönderdiği yazıyı sunmuştur. Şikayet Eden, Şikayet Edilen’in bu talebe cevap vermemesi üzerine bir kez de Türkiye’deki avukatları aracılığıyla iletişime geçtiğini ileri sürse de Heyet, eldeki delilleri incelediğinde Şikayet Eden’in bu iddiasını destekleyen herhangi bir yazışma/mektup/bildirimin delil olarak sunmadığını görmüştür.

Heyet, Şikayet Edilen’in Şikayet Eden’in mektuplarına cevap vermemesini tek başına alan adının kötü niyetle tescil edildiğini gösteren delil olarak değerlendirmese de, uyuşmazlığa konu Alan Adı’nın tescilinden bu yana yaklaşık yedi aydır pasif tutularak meşru bir amaç için kullanmamasının kötü niyetli tescile delil olduğu kanaatindedir. Bknz. Am. Broad. Cos., Inc. v. Sech, FA 893427 (Forum Feb. 28, 2007). Heyet, eldeki delilleri incelediğinde, uyuşmazlığa konu Alan Adının Şikayet tarihinden yaklaşık 10 gün öncesine kadar aktif olarak kullanılmadığını tespit etmiştir.

Öte yandan, Şikayet Edilen FORUM’a gönderdiği Türkçe e-postada uyuşmazlığa konu Alan Adı’nı “F16' ya olan ilgisinden dolayı tescil ettirdiğini, internet sitesi oluşturma konusunu hiç düşünmediğini, F16 alan adının 2. şahıslara ait olduğunu bilse böyle bir işlem gerçekleştirmeyeceğini, ticari bir bağı bulunmadığını, özür dilediğini” beyan etmiştir. Her ne kadar Şikayet Edilen, Türkçe e-postasında bu yönde ifadeler kullansa da; Heyet, Şikayet Edilen’in kullandığı ifadelerden Şikayet Eden’in F-16 markasından haberdar olarak uyuşmazlığa konu Alan Adı’nı tescil ettirdiği kanaatine varmıştır. Şikayet Edilen her ne kadar söz konusu e-posta mesajında uyuşmazlığa konu Alan Adını kullanmayacağını ve iptal edeceğini belirtmiş ise de, Şikayet Eden’in kendisiyle daha önce irtibata geçmesine istinaden hiçbir işlem yapmamış ve sessiz kalmayı tercih etmiş, ayrıca FORUM tarafından Şikayeti takiben kendisine e-posta gönderildiği tarihten Kararın yazılmasına kadar geçen sürede FORUM’a, dolayısyla Heyet’e karşı, kötüniyetinin varlığını destekleyen sessizliğini bozan hiçbir açıklama veya talepte bulunmamış, aksine özür dileme yolunu seçmiştir. Bir kişinin hukuki bir uyuşmazlıkta, herhangi bir kusuru yokken özür dilemesi ve bunun yasal sonuçlarıyla karşılaşmayı tercih etmesi, hayatın olağan akışı içerisinde kabul edilen bir tavır değildir. Aksine, kusuru olmayan kişiler böylesi ifadelerden kaçınırlar.

Heyet, yukarıdaki bulgular ve değerlendirmeler doğrultusunda, Şikayet Edilen’in <f16modelair> alan adının tescilinde iyi niyetli kullanımının söz konusu olmadığı sonucuna varmıştır.

 

KARAR

ICANN Politikası kapsamında gerekli görülen üç unsurun hepsini tespit eden Heyet, talebin VERİLMESİNE karar vermiştir.

 

Karar uyarınca, <f16modelair.com>  alan adının Şikayet Edilen’den Şikayet Eden’e DEVREDİLMESİ uygun görülmüştür.

__________________________________________________________________

 

Ceylin Beyli, Heyet Üyesi

Tarih:  01.03.2017

 

 

 

 

Click Here to return to the main Domain Decisions Page.

Click Here to return to our Home Page